П`ятниця, 29.03.2024
emblema
Еколого-природничий ліцей №116 міста Києва
Меню сайту
Баннери
















Головна » 2016 » Листопад » 15 » 15.11.2016 Хімічне шоу
15:00
15.11.2016 Хімічне шоу

Учні 10 класу ліцею знову відвідали НУБіП України. Цього разу взяли участь у «Хімічному  шоу».

Співробітники кафедри органічної, фізичної і колоїдної хімії та хімії пестицидів провели «Хімічне шоу» для студентів факультетів ветеринарної медицини, агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології і старшокласників еколого-природничого ліцею.

 «Такі заходи, як сьогоднішнє шоу, покликані пропагувати вивчення хімії як цікавого предмету, - говорить завідувач кафедри Лідія Нестерова. - Крім того, це дуже гарний засіб профорієнтації. Саме тому ми й запросили в гості майбутніх абітурієнтів 2017 року».

 Розпочала ж все хімічна вікторина, яку традиційно провів доцент Віктор Акімович Бахтіяров. Участь у ній взяли шість команд з відповідними випадку назвами: «Каталізатори» (факультет ветеринарної медицини), «Сильні електроліти», «Вільні радикали» (факультет захисту рослин, біотехнологій та екології),  «Напружені метали»  і  «Швидкі електрони»  (агробіологічний               факультет) та «Енергійні глюкози» (учні ліцею). Запропоновані питання були найрізноманітніші. От ви знаєте чому настій шипшини на воді проводить електричний струм, алюміній в атмосфері не піддається корозії, а лід не тоне у воді? Якщо ні, то, можливо, слід погортати підручник з хімії та пригадати. Учасники ж вікторини відповідали швидко (хоча, будьмо об’єктивними, не завжди правильно) та з гумором.

У результаті перше місце посіли «Каталізатори» та «Вільні радикали», друге місце - «Енергійні глюкози» (учні ліцею).

 Друга ж частина виявилася ще цікавішою. Аспірант кафедри аналітичної і біонерганічної хімії та якості води Сергій Приймаченко (науковий керівник Віктор Максін) розпочав її з досліду, який, за його словами, визначив його життєвий шлях. Отже, оцет змішуємо з содою, а на горловину колби надіваємо кульку, яку надуває вуглекислий газ, що утворюється. Але ця кулька не злітає вгору, а падає. «Коли я вперше побачив цю хімічну реакцію, то був вражений і вирішив стати хіміком», - сказав Сергій.

    А далі,справді, розпочалося шоу. І чого лише в ньому не було. За скільки видихів можна наповнити повітрям величезний пакет? Охочі спробували,  і їхні результати були різні: 17-20. А виявляється – за один! Просто видихати треба правильно, щоб створити направлений потік молекул повітря (на кшталт того, що ми щодня відчуваємо, коли прибуває поїзд метро). 

Сергій встиг і почаклувати: джина з лампи (колби) викликав, зачарованій квітці, яка змінює свій колір, бажання загадував, і заклиначем вогню був. Та що там вогню, у нього навіть піна горить! А насамкінець з допомогою сухого льоду, колби Бунзена та гарячої води показав, як виглядає перехід речовини із твердого стану в газоподібний, оминаючи рідку фазу, який зветься красивим терміном сублімація. І виглядає це теж красиво: багато-багато пару, який навіть на смак спробувати можна.

Адміністрація ліцею висловлює подяку за запрошення учнів ліцею для участі в «Хімічному шоу».

 

Категорія: Співпраця з НУБіП України | Переглядів: 837 | Додав: Osiris_Dometeph | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz